Co čekat a na co si dát pozor při koupi úplně nového bytu

Čerstvé novostavby jsou skvělou investicí při pořizování nového bydlení. Ačkoli je jejich cena téměř vždy vyšší, komfort a jistota v podobě možnosti zvolit si podlahu, dveře apod. a být prvním majitelem bez obav o to, jak se k bytu choval předchozí majitel či nájemník, dokáží cenové nedostatky vyvážit. Existují však další věci, na které je třeba si dát pozor – zvlášť, pokud je stavba realizována mimo pozemky města.

1. Stavba nemusí mít ulici

Pokud se stavba realizuje na pozemku, který dosud nebyl připojen k žádné ulici, může se stát, že stavba nemusí mít ulici. Město by pak zpravidla mělo rozhodnout o názvu ulice (včetně toho, zda bude navržena ulice se jménem novým nebo použit název nějaké přiléhající.

V praxi to znamená tři věci:

  • Adresa může být zpočátku zvláštní – např. “Severní předměstí XXYY” – někteří úředníci, lékaři apod. na ni pak reagují s úsměvem nebo nedůvěrou (nenznamená to však, že je s adresou nějaký problém, adresu lze případně oficiálně ověřit zde
  • V případě přihlášení trvalého pobytu na tuto adresu je nutné poté, co město o ulici rozhodne, požádat o nový občanský průkaz (a opět všude znova hlásit novou trvalou adresu)
  • Ne všechny mapy novinku zaintegrují hned. Rychlé bývají OpenStreetMaps, Google to někdy zvládne za týden, jindy za půl roku

2. Pozemek může být pouze v majetku developera

Tato situace může snadno nastat v případě, že se stavba (stejně jako v bodě 1) realizuje na úplně novém pozemku. Ten zpravidla developer od někoho odkoupí a začne na něm stavbu realizovat. V momentě, kdy dojde k předání bytů, je ideální, aby ulice byla zkolaudována a v majetku města. V opačném případě chodí (nebo i parkují) obyvatelé daného domu na soukromém pozemku developera.

To může a nemusí být problém. Pokud developer dokončí infrastrukturu a pozemky poté předá městu, je vše v pořádku. Pokud ale developer zbankrotuje nebo se stane jiná nečekaná událost, může dojít i k tomu, že se cesta uzavře, zabarikáduje apod., což je kritický problém hlavně v případě, kdy se jedná o jedinou přístupovou cestu k bytovému domu.

3. Lampy nemusí svítit, naopak světla v budově svítí stále

Pokud developer nepředal pozemky a infrastrukturu městu, nemá důvod z vlastních zdrojů napájet lampy. Kolem budovy tam může být celé měsíce nepříjemná tma.
Naopak uvnitř budovy, pokud se jedná o čerstvě předanou stavbu, není neobvyklé naplno svítit.

4. Město duchů ještě dlouho po předání

Jistě se těšíte na nové bydlení. Předpokládáte, že první den potkáte alespoň pár dalších sousedů s dodávkou, kteří také budou nadšeně stěhovat nábytek. To kupodivu nebývá časté. Ne každý spěchá. Mnozí berou novostavbu jako dlouhodobou investici, na kterou dlouho čekali a do které nepospíchají. Ne každý si také zvládne sám postavit kuchyň a firmy, které se stavbou zabývají, jsou pak vlnou zájemců přetížené.

A to vše výše uvedené ještě platí jen v případě, že v bytě chce dotyčný vůbec bydlet. Mnoho bytů se kupuje na investici a najít nájemce chvíli trvá.

Pokud jste ale nadšením nevydrželi a stěhujete se ihned, gratuluji. Můžete si užít klidu při vožení ledničky, pračky, myčky na rudlíku, bez zvědavých očí všude okolo. Můžete si bez obav vrtat do zdí, protože nikoho nerušíte. Můžete si klidně udělat kolaudační párty, protože v budově nejspíš budete prvních pár týdnů sami (nebo téměř sami). Až se pohodlně usadíte, zcela nastěhovaní, u televize nebo si budete chtít vychutnat ranní kávu na balkoně, budete vy těmi, kdo bude pozorovat stěhovače a poslouchat vrčení vrtaček.

5. Počáteční náklady

Může trvat i pár měsíců, než se zformuje SVJ (Společenství Vlastníků Jednotek) zodpovědné za správu budovy. Do té doby si v klidu užívejte to, že není třeba platit za vodu a teplo. Až to přijde, SVJ si zpravidla (vzhledem k úplně nové a “studené” budově) připočte pět až deset tisích navíc k základním zálohám, aby se pokryly počáteční náklady na vytápěné. Čím větší byt, tím samozřejmě větší přirážka i výše zálohy.

6. Sprcha a topení možná bude muset počkat

Teplá voda v úplně čerstvě předané budově nemusí být samozřejmostí, je dobré při předání před podpisem protokolu vyzkoušet i teplou vodu. V zimních měsících i topení. Může se stát, že někde stačí otočit nějakou páčkou, aby se tyto věci uvedly do provozu.

7. Reklamace

Na nový byt se dává záruka. Veškeré nedostatky je třeba hlásit. I ty nepatrné. Je dobré se projít po celé podlaze a hledat případné nedostatky a pozorovat, jak se chová – zda se někde neobjeví důlky nebo zda se podlaha někde nenadzvedne.

8. Kupní smlouva

Není neobvyklé, že kupní smlouvu je možné podepsat až po předání bytu. Do té doby vztah mezi developerem a prodejcem upravuje SoSBK (smlouva o smlouvě budoucí kupní). Přihlášení trvalého bydliště se tak může protáhnout o celé měsíce, protože i po podepsání kupní smlouvy je nutné čekat na zapsání do katastru nemovitostí.

9. O slíbených zastávkách, Karkulkách a jiném…

Sliby o případných zastávkách MHD, školkách, bazénech apod. je dobré probrat s příslušnými úřady. Můžete se také dozvědět, že s údajnou vynikající dostupností MHD to nebude tak horké, jelikož město ji plánuje nejdříve za 4 roky. Školka možná bude, možná ne a bazén je stále někde na papíře.

10. Parkovací místa

Parkovací stání (obvykle prodejné za několik stovek tisíc) je dobré si předem prohlédnout a především si představit dvě velká SUV vedle sebe. Jde to? Vidíte je tam? Vyleze i člověk, který nedrží non-stop dietu, aniž by se bál, že sousední auto odře? Gratuluji, takové místo za to možná stojí. Pokud by ale ono SUV ve vaší představě už mělo kola na čáře nebo za ní, je dobré znovu zvážit, zda to za to stojí.
Některá parkovací místa mohou být umístěna u sklepa, k tomu je dobré si zjistit, zda onen sklep patří vám. Nechcete, aby vám nějaký cyklozmrd odřel auto, a si bude svůj peklostroj cpát do sklepa, že?


Pokud jste dočetli až sem, gratuluji. Nyní tušíte, na co si (ještě kromě jiného) dát pozor. Zkušenosti zde popsané vychází z praktických záležitostí, které jsem osobně zažil při kupování úplně nové bytové jednotky v Plzni na Borských Polích na pozemku developera. Seznam možná působí umělě tím, že je zde zrovna přesně 10 bodů. Bohužel to takto ale vyšlo. Nemám rád seznamy, které mají zrovna 10 bodů, pak to vypadá, že si člověk nějaké domyslel, aby měl symbolickou desítku. To ale já nedělám.

Hodně zdaru s nákupem nemovitosti a šťastné bydlení!

guest
Jak si říkáš? (nepovinné)
Můžeš zanechat e-mail (nepovinné)
0 komentářů
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments