Stav MS Teams na Linuxu vzbuzuje otázky

Aplikace Microsoft Teams je již celé roky součástí našich životů, ať už se jedná o firmy či školy. Není se čemu divit, aplikace je vysoce užitečná, provázaná s Office 365 i Sharepointem a rozšířená napříč celým spektrem společnost a odvětví. Svým způsobem Teams vyřešily obecnou roztříštěnost komunikačních aplikací. Dlouhou dobu to vypadalo, že Microsoft se opravdu snaží vyvíjet aplikaci, se kterou budou spokojení všichni. Právě proto je velmi zvláštní to, co se stalo s Linuxovou verzí této komunikační aplikace.

Začalo to 10. prosince 2019, oficiálním oznámením, že aplikace je nyní dostupná i pro Linux. Microsoft poskytl .DEB i .RPM balíčky (což je obvykle „best practice“), aplikace byla nativní (ač v Electronu), podporovala tray ikony i systémové oznámení GNOME a KDE. Snad jediným rozdílem oproti verzím pro Windows a OSX bylo označení „Preview“ v titulku a absence „green screen“ pozadí při používání webkamery.
(Z pohledu Linuxu však nepodporovala sdílení obrazovky přes Wayland, což s dalšími roky začínal být stále rostoucí problém)

Aplikace takto existovala ke stažení na webu Microsoftu až do konce roku 2022. Tehdy v listopadu Microsoft zveřejnil oznámení, že aplikace oficiálně končí, počínaje prosincem 2022. Aby uživatelé nesmutnili, Microsoft taktéž oznámil, že připravuje tzv. „PWA“ verzi, která bude lépe držet krok s verzemi pro ostatní systémy, nabídne více funkcí a bude celkově lepší.

Ti, kteří se těšili na novou a lepší aplikaci, však byli brzy poté vystaveni zvláštní situaci:

  • verze pro Linux zmizela z webu Microsoftu
  • verze „PWA“ nebyla nikde ke stažení
  • nativní klient nadále fungoval a nezobrazoval žádné upozornění
  • nikde nebylo žádné pořádné vysvětlení ohledně toho, co má uživatel udělat, zda (případně jak dlouho) může nativní aplikaci používat

Tato situace přetrvává i v době vydání tohoto článku. Ti průbojnější, kteří se vyptávali na Microsoft fórech nebo se nějak jinak dostali k informacím, jak zmíněné PWA zprovoznit, zjistili, že PWA znamená Progressive Web Apps a celé PWA je postavené na tom, že se webové aplikace integrují jako standardní systémové aplikace tak, aby více připomínaly desktopové. Takoví uživatalé tedy brzy zjistili, že nové PWA Teams pro Linux jsou vlastně… webovou verzí, která existovala celou dobu.

Není se divu, že uživatelé začali být zmatení. Co to znamená? Proč byla nativní verze zrušena? A jaký je rozdíl mezi Teams v prohlížeči a PWA?

Zkrátím to – rozdíl není žádný, pouze se webová verze přidá do seznamu aplikací. Současná PWA verze ani po téměř roce neumí to, co ta desktopová. Její stav je spíše horší, neboť:

  • z pohledu podpory Waylandu se nezměnilo vůbec nic
  • při sdílení obrazovky se nezobrazuje červený obdélník kolem monitoru
  • notifikace nefungují správně
  • uživatelův stav je neustále měněn na „away“, pokud do okna nekliká, i když na počítači pracuje

Mezitím Microsoft představil zbrusu nové Teams 2.0 pro Windows a OSX, zatímco nikde neuvádí žádné informace o verzi pro Linux. Uživatelé linuxových Teams jsou tak ponechání ve zmatku, nuceni používat zastaralý (a potenciálně nebezpečný) zobrazovací server X11 a zničehonic naprosto opomíjeni. Desktopová aplikace, která fungovala dobře, byla zrušena a celé „PWA“ působí spíše jako zástěrka.

Linuxových počítačů není v korporátní sféře až tak málo, nehledě na to, že firmy a jejich zaměstnanci zajisté nemají čas a chuť zjišťovat, co Microsoft tímto krokem sleduje. Naopak, Teams, které se přijaly jako multiplatformní a standardizovaný nástroj, začínají připomínat tu roztříštěnou dobu před nimi.

Věřím, že se nativní klient vrátí, třeba v podobě Teams 2.0, avšak současný stav se nedá označit za jiný, než nejistý, hloupý a podkopávající poslední roky získávanou image Microsoftu jako vysoce vyspělé a platformě dávno nezávislé společnosti, roky podporující open source a moderní technologie všeho druhu.