GTA IV – Independence FM (vlastní MP3 rádio) v Protonu

GTA IV podporuje, stejně jako předchozí díly v sérii, možnost přidání vlastních MP3 souborů, ze kterých následně vytvoří rádio pro poslouchání v autě. Tato funkce se, na rozdíl od zmíněných předchozích dílů, ukázala jako poměrně nestabilní. Zatímco rádio někomu funguje bez problémů, jiní se ho marně snaží hodiny zprovoznit.

Když přijde na funkčnost na Linuxu v Protonu, přidává se k tomu všemu ještě další vrstva (jak technická – překladová – tak vrstva potencionálně přinášející další problémy). Zprovoznění Independence FM ale přitom není problém.

GTA IV z nějakého důvodu využívá Windows Media Player pro přehrávání MP3 souborů – není to až tak překvapující, když si vzpomenem na to, že celá hra vyšla obalená v “Game for Windows Live” stacku. Nakonec tedy není překvapující ani to, že rádio ve výchozím stavu na Linuxu nikdy nefungovalo, neboť WMP není běžnou součástí Wine/Proton prefixu.

Oprava je naštěstí jednoduchá a spočívá ve dvou krocích:

a) instalace samotného WMP11

  • instalace winetricks z repozitářů distribuce
  • spuštění následujícího příkazu: WINEPREFIX=”~/.local/share/Steam/steamapps/compatdata/12210/pfx” winetricks wmp11
  • … kde WINEPREFIX odkazuje na cestu, kde je prefix GTA IV (pod SteamID 12210) a samozřejmě se v jednotlivých případech může lišit

b) použití správného formátu

  • GTA IV rozezná MP3 soubory, nikoli WAV jako v případě GTA SA
  • pro konverzi do správného formátu lze použít program Převaděč zvuků (balík “soundconverter”) s nastavením viz následující screenshot

Poté stačí v nastavení hry proskenovat nové soubory a nastavit ideálně na “sequentional”.